Seger för miljön

Företaget NCC får inte tillstånd att utöka sin stenbrottsverksamhet invid Skrylle. Det blev beslutet från Mark- och miljödomstolen, som tagit hänsyn till de skador på miljön och de störningar för omgivningen som miljörörelsen och de kringboende påtalat. Domstolen hänvisar även till att ett annat stenbrott, det i Dalby, kommer att täta sprickorna i berget för att undvika liknande skador.

LNF har i flera år protesterat mot NCCs planer, eftersom stenbrottet visat sig skada naturvärdena i det intilliggande Natura 2000-området och eftersom bolagets föreslagna motåtgärder inte kan väntas få avsedd effekt. Mark- och miljödomstolen citerar också LNFs remissvar och muntliga argument på hela 17 sidor i den över 200 sidor långa domen. Det som citerats är bl.a. NCCs negativa påverkan på naturtyper och arter i Natura 2000-området Måryd-Hällestad samt en del juridiska påpekanden i form av hänvisningar till andra mål, även på EU-nivå.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.