Biologisk mångfald

Biologisk mångfald och grönområden är viktiga att bevara. Alla arter har ett egenvärde, en rätt att existera i livskraftiga bestånd. Ett rikt växt- och djurliv skänker även stor glädje för oss människor. Även en person som inte är naturintresserad mår bra av att ha grönområden i sin närhet.

Samtidigt är utvecklingen negativ och larmrapporterna duggar tätt. Som väl är finns det mycket som kan göras om viljan finns. Här följer en rad råd som vänder sig både till trädgårdsägare och myndigheter:

Värna grönområden. I kommunens planering behöver gröna stråk prioriteras. Förtätning är bra för att undvika åkermark, men lämpar sig bäst på redan hårdgjorda ytor. Även i trädgårdar är det viktigt att bevara befintlig grönska. Lämna också kvar död ved när gamla träd dör.

Omvandla gräsmatta till äng. Kortklippta gräsmattor är artfattiga. Övergång till äng ökar värdet drastiskt, t.ex. för insekterna. Att låta trädgårdar och parker bli vildare är också bra. Ogräs behöver inte rensas så nitiskt.

Fler träd i stadsmiljö. Träd behövs för att ge svalka i ett varmare klimat. Om 30 år har Lund det klimat Paris har idag, med ett antal veckor över 30 grader på sommaren. Kommunen bör därför plantera rikligt med träd längs gatorna.

Sköt naturreservaten. Tillräckliga resurser måste avsättas för skötseln av de kommunala naturreservaten. Att detta delar budget med parkskötseln underlättar inte.

Ta vara på mörkret. Fladdermöss och insekter störs av ljus på natten. Gatlyktor bör ha nedåtriktade ljuskäglor, så att ljusföroreningarna minskar. Inga lampor ska riktas upp i trädkronorna.

Klipp inte ihjäl igelkottarna. Det går dåligt för igelkotten och gräsklippare är ett av hoten. Åkklippare bör inte klippa in under buskar där igelkottar vilar. Robotklippare stannar inte för igelkottar, särskilt inte små ungar. De bör inte vara igång nattetid.