Hjälp till att rädda snokar och igelkottar!

Vi misstänker att antalet snokar och igelkottar minskar. Hjälp till att rapportera var de finns! Vår enda chans att få veta mer är att många frivilliga hjälps åt med rapporteringen. Läs om snokar på http://snokar.se/fakta/ och om igelkottar på Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott. Alla fynd är av intresse, även döda djur.

Rapportera igelkottar till Naturskyddsföreningen genom att gå in på följande webbsida och svara på frågorna där https://naturskyddsforeningen.wufoo.eu/forms/har-du-sett-en-igelkott-2014/

Rapporter från tidigare år är välkomna. Skicka en rapport per fyndplats. Så här rapporterar du dina igelkottsfynd till Lunds kommun:

 1. Gå till Eniros karta via adressen http://www.eniro.se/ och klicka på Karta.
 2. Håll ner vänster musknapp och dra kartan så att din fyndplats kommer mitt på kartan.
 3. Klicka på + nere t.h.
 4. Upprepa dessa två steg tills du har zoomat in din fyndplats så noga att du kan markera den på
 5. kartan.
 6. Klicka på symbolen Rita och mät längst ner t.h. Välj sedan på Markör.
 7. Klicka på kartan där du hittade igelkotten.
 8. Klicka på markören så kommer det upp en skrivruta. Fyll i den med antal hittade djur, tidpunkt
 9. m.m. Om skrivutrymmet inte räcker, se nedan.
 10. Klicka på Dela uppe t.v. Då får du en adress till den karta du just har tillverkat.
 11. Kopiera adressen till ett mail och skicka detta till igelkott@lund.se.
 12. Om du vill berätta mer om ditt fynd, t.ex. att igelkotten var skadad, kan du göra det i mailet. Mailet går till Park- och Naturkontoret i Lunds kommun.

Lycka till!

Om du i stället vill rapportera fynd av snok, gör likadant och skicka kartan till snok@lund.se

 

Om du tycker att instruktionen är svår, för in ovanstående uppgifter i ett vanligt mejl och ange fyndplatsen så här: (helst) gps-koordinater eller läge i förhållande till en känd plats, t.ex. 10 m väster om Vikingahallen på Linero. De vanligaste skadorna vi har sett är raka, blodiga eller intorkade, snittsår på halsen från gräsklippare och krossår i huvudet från hundbett. En skadad igelkott blir snabbt infekterad och dör ofta inom några få dagar. Du kan ringa till Eva Fallström, tfn 040-47 56 73, om du vill veta hur du kan rädda ett skadat djur. Hon arbetar frivilligt för KFV (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt) i Vellinge–Trelleborg.

Håll din hund kopplad när du går i områden där det är gott om buskar! En lös hund kan mycket snabbt ge en ung igelkott (och andra ungar) dödliga skador utan att ägaren märker det. Många hundägare tror inte att hundar kan skada igelkottar, men det stämmer inte. Det tar ganska lång tid innan taggarna har vuxit ut. Dessutom kan sovande igelkottar se ut som döda djur och de hinner inte rulla ihop och skydda sig om hunden attackerar dem. Lunds kommun planerar att starta projekt om igelkottar och snokar nästa år. Hör av dig till lund(at)naturskyddsforeningen.se om du vill hjälpa till.